Fiskebäck äldreboende

Fiskebäck äldreboende i Lysekil vinner pris för Årets vård- och omsorgsbyggnad 2021

12 juli 2021

VBK är stolta över att vara en del av projektet Fiskebäck äldreboende som vann Nohrcons utnämning av ”Årets vård-och omsorgsbyggnad 2021”. Den innovativa, rumsliga planlösningen som motverkar institutionskänslan gör att byggnaden beskrivs av juryn som ”ett drömboende på ålderns höst”.

I december 2020 stod nybyggnationen Fiskebäck äldreboende klar med 80 lägenheter i sex flyglar.  Byggherre och fastighetsägare är den Kooperativa Hyresrättsföreningen (KHF) Lysekils omsorgsbostäder. Riksbyggen har varit föreningens totalentreprenör och har handlat upp Hansson & Söner Entreprenad AB som totalentreprenör. Hyresgäst är Lysekils kommun som även bedriver vårdverksamheten i huset.

VBK ansvarade för konstruktionen på uppdrag av Hansson & Söner Entreprenad, ett arbete som påbörjades i juni 2018. Nybyggnationen i två plan ritades av Efem arkitektkontor och VBK upprättade konstruktionsritningar, bygghandlingar och erbjöd tekniskstöttning i projektet.

-Att som konstruktör lyckas att genomföra arkitektens visioner och hitta lösningarna är målet för denna typ av uppdrag, säger Anders Frid, ritare på VBK.

”Här vill jag bo när jag blir gammal”

Projektet vinner 2021 Nohrcons pris för Årets vård- och omsorgsbyggnad med en motivering som talar om integrationen med omgivningen, en vacker utsikt från alla lägenheter, generösa gemensamhetsytor och den innovativa planlösningen som motverkar institutionskänslan.

Av de närmare 700 röster som gavs står det klart att bygget sätter fokus på brukaren och dennes behov. Ett modernt och välplanerat äldreboende där man vill spendera sin ålderdom. Vi på VBK är stolta över att ha varit med och bidragit till ett så uppskattat projekt.