Svajigt på toppen!

3 september 2021

På uppdrag av Higab har vi på VBK utfört en konditionsbesiktning på en av Göteborgs största och mest kända landmärken: Ullevi. Om arenan heter nya, gamla, nygamla eller onygamla Ullevi därom tvista de lärde.

Vi kan ju dock förtydliga vilken av de två arenorna som vi besökte vid detta uppdrag genom att säga att det var arenan som Bruce Springsteen höll på att rasera under sin spelning på grund av svängningar i betongkonstruktionen år 1985. Men nu var det inte betongen som vi från VBK skulle undersöka utan stålkonstruktionen som bär upp taket samt strålkastartornen på den östra sidan av arenan. Då arbetet skulle utföras på hög höjd gick jag och min kollega Jimmy en fallskyddskurs, inför vårt uppdrag, för att lära oss använda rätt skyddsutrustning och hur arbetet skulle kunna genomföras på ett säkert sätt.

Uppdraget innebar att vi skulle undersöka de stålbalkar och övriga ståldetaljer som bär upp Ullevis tak i öst samt identifiera vilka eventuella åtgärder eller vidare undersökningar som behövdes vidtas för att säkerställa takets livslängd. Utöver taket skulle de två ”lägre” strålkastartornen inspekteras. När man står nere på marken och kollar upp på dessa må de kännas ganska låga jämfört mot sina syskon i betong på västra sidan av arenan, men vi kan intyga att tornen är tillräckligt höga för den med lite höjdskräck att klättra upp i.

Trots att det knappt blåste något denna dag så svajade vi runt ordentligt längst uppe i toppen av tornet samtidigt som vi behålla fullt fokus på att inspektera och dokumentera de olika stålkonstruktionerna. Dock hade vi en fin utsikt som vi kunde njuta av innan det var dags att börja nedåtklättringen med fallskyddet säkert hängandes på kroppen infäst i tornet. I slutet av dagen hade vi hunnit bestiga varsitt av strålkastartornen, inspekterat alla konsolade stålbalkar som bar upp taket samt kontrollerat stålet som bär upp den stora bildskärmen som vetter ut mot påfarten till E6:an. Ett något ovanligt, men spännande uppdrag!