Nu är Karlatornet Sveriges högsta byggnad

19 september 2022

I dagarna passerades ännu en milstolpe då Karlatornet passerade Turning Torso i Malmö och numera kan titulera sig som Sveriges högsta byggnad. Turning Torso har med sina dryga 190 meter varit Sveriges högsta byggnad under snart 20 års tid men nu har Karlatornet tagit över som nummer ett. Vi på VBK kan med andra ord stolt säga att vi är byggnadskonstruktör för Sveriges högsta byggnad.
Karlatornet ligger i den nya stadsdelen Karlastaden vid Lindholmen på Hisingen.

– Det är jättekul att projektet når dessa milstolpar som gör det intressant att prata om, igen och igen – säger Ola Kjellman VD på VBK. Vi är självklart stolta över att vara med och förverkliga i ett sådant här projekt. Kommande milstolpar blir när Karlatornet först når 200 meter som första husbyggnad, för att därefter bli Sveriges högsta byggnadsverk när det passerar pylonerna till Öresundsbron som mäter 203,5 meter.

Det är ännu en bit kvar till toppen, närmare bestämt ca 55 meter. Arbetet med den komplicerade övre utriggaren kommer inledas under slutet av året och när den är färdigställd väntar ett fåtal återstående våningar innan byggnaden når sin slutliga höjd på 245 meter. Hur länge Karlatornet får titulera sig som Sveriges högsta byggnad är det ingen som vet men vi tror att det är en titel som kommer hålla ett bra tag framöver.